2017 Bisiklet Yılı

Belediye Meclisi, 5393 Sayılı Yasanın 20. Maddesine istinaden Mart ayı toplantılarının ikincisi için 4 Mart’ta Sokollu Külliyesi Hamamı Meclis Salonu’nda toplandı. Toplantıda Komisyon Başkanlarından Oluşan Komisyona havale edilen, Plan Proje Müdürlüğünün 25/02/2016 tarih ve 1879 sayılı 2017 Yılı ‘Bisiklet Yılı’ İlan Edilmesi konulu evrakın komisyon raporunun görüşülüp kabulü hususunda karar alındı. Böylece 2017 yılı ‘Bisiklet Yılı’ olarak ilan edildi. Dün akşam da Bisiklet Yılı’nın açılış programı gerçekleşti.

Program, ‘2017 Bisiklet Yılı’ video sunumu ile başladı. Bir diğer sunumda Hedef Doğa Sporları Bisiklet Grubu ‘Bisikletin Tarihi’ hakkında bilgi verdi. Genkad-Dans@Trakya Dans Okulu dans gösterisiyle geceye renk kattı. Dans gösterisinin ardından ‘Lüleburgaz Yıldızları Motosiklet ve Bisiklet Akademisi’nin tanıtım videosu izlendi. Tanıtım videosundan sonra Lüleburgaz Bisiklet Derneği ‘Bisiklet ve Sağlık’ konulu sunumu katılımcılarla paylaştı. Lüleburgaz Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Gökhan Kaya Atay ‘Bağ İçi Bisiklet Rotası’ projesi hakkında özet bilgiler sundu.

Şehirler insanlar için olmalı, arabalar için değil

Gecenin konuğu CNN Türk Ekonomi Editörü Emin Çapa, Avrupa’nın ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumun seyrinden ve bisikletin ekonomik ve toplumsal faydalarından söz etti. Emin Çapa konuşmasında düşüncelerini şu ifadelerle paylaştı: “Bisiklet insanlığın geleceği için ve dünyanın geleceği için düşündüğünüzden çok daha büyük bir anlam ifade ediyor. Şehirleri betona dönüştürmek, arabalar için şehir yapmak doğru bir şey değil. Şehirler insanlar için olmalı, arabalar için değil. Neden sürekli arabalar için yollar, parklar yapıyorsunuz? Şehirlerimizin insanların yaşam alanı olduğunu anlamamız lazım. Bisiklet sizin sandığınız gibi bir şey değil. Bisiklet dünyanın geleceğinde büyük bir yer tutacak. Çin neden bisiklete dönüyor? Çünkü Çin kömür santrallerine döndü, şimdi herkes ağızlıkla dolaşıyor. Solunum hastalıkları arttı. Çin’in bütçesinde bu sektöre yapılan yatırımlar büyük bir yer tutuyor. Bisiklete dönüp kömürü azaltıyorlar. Önümüzdeki 10 yıl içinde Çin 360 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı yapıp kömür tüketimini düşürecek ve dünyanın en büyüğü olacak. Dünyanın geri kalanının toplamından fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapacak.”

"Vücudunuz beton görmek istemiyor"

Çapa konuşmasının sonunda bisikletin insan sağlığı için öneminden bahsetti. Çapa, “Bisiklet sadece sağlığınızı korumuyor. Bisiklet mutluluğunuz da arttırıyor. Vücudunuz beton görmek istemiyor. Vücudunuzun mekanizması, hareket etmek üzerine kurulu. Dört duvar ve betonlar içinde düğmeye basıp bir katı asansörle çıkmak vücudumuza aykırı. Böyle olunca da hasta oluyorsunuz. Hasta olunca hem maliyetiniz oluyor hem de mutsuz oluyorsunuz.” dedi.

Emin Çapa’nın ardından Belediye Başkanı Emin Halebak kürsüye çıktı. Başkan Emin Halebak konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelecekte bilgi üretmeyen toplumların yok olacağı ortada. Lüleburgaz’da Bilişim Garaj Akademimiz var. Yaşları 9 ile 16 yaş arasında olan çocuklarımız burada eğitim alıyor, üç boyutlu yazıcılarla tasarım yapıyorlar. ‘Bu Yaz Kod Yaz’ eğitimleriyle bir kuluçka merkezi oluşturup Trakya Kalkınma Ajansıyla birlikte inovasyonu geliştirmek, inovatif bir kent yaratmak amacına yönelik olarak bir Yaratıcılık Akademisi’nin nasıl olması gerektiğini planlıyoruz. Mutlu, çağdaş, özgür ve hukukun üstünlüğünün odluğu bir toplumu yaratmak sorumluluğumuz var. Emin Çapa çok kullandığım bir tarifi dile getirdi. Kentler insanlar içindir, otomobiller için değil. Bizi biz yapacak değerlerimize geri dönerken, arabalarımızın içinde bizi dünyadan soyutlamış, arabanın direksiyonundaki armaya bakıp bu araba benim işte demenin önüne taşıyacak, üzerine bindiğimiz andan itibaren herhangi bir kimseyi bir diğerinden ayırmayacak, herkesi özgür kılacak, hayal ettiği ve düşündüğü kadar imkan sunacak Bisiklet Yılı’nı kutlamaya karar verdik ve hayata geçiriyoruz. Geleceğin toplumunda bu yılı paydaşlarımızla birlikte hayata geçirmenin yolculuğu içerisindeyiz. Özgürlük kavramını yeni baştan tanımlamak gerekir. Bu özgürlük kavramı içinde ayaklarımıza zincir vuracak ne varsa bunları kırmak ve bunun içinde en ucuz ve uygun olanı, bizi tüm özgürlüklere taşıyacak olan bisikleti kullanmaya başlamak gerekir. Biz 2017 yılını tüm bu duygu ve düşüncelerle ‘Bisiklet Yılı’ ilan ettik. Bisiklete bindiğimizde, arabadayken fark etmediğimiz ne varsa yani önümüzden geçen kediyi fark etmek, yanımızdan geçen insanı algılamak, ona selam vermek gerekir. Onun için bisiklet özgürlüktür, bisiklet çevre dostudur. Bisiklet her şeydir.”

Konuşmaların ardından slogan yarışmasında dereceye girenler için düzenlenen ödül töreni ile program sona erdi.